S’obre el període d’inscripcions al curs de la Universitat d’Estiu de la UdL que s’impartirà al Centre d’Interpretació del Front del Segre “Ermengol Piró” d’ Alcoletge

Avui s’obre el període d’inscripcions al curs Fills de la Revolució i la Guerra. Literatura entre bombes dins de la Universitat d’Estiu de la UdL

La Regidoria de Cultura i Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Alcoletge juntament amb la Universitat de Lleida han organitzat un curs sobre Fills de la revolució i de la guerra. Literatura entre bombesque s’oferirà en la  Universitat d’estiu 2014 de la Universitat de Lleida.

En aquesta edició de la Universitat d’estiu, Alcoletge es consolida com a seu juntament amb les poblacions que habitualment acullen aquesta cita anual, com Lleida, Seu d’Urgell, Tremp, Arbeca i Solsona.

Aquest curs, sota la coordinació del doctor en filologia catalanaXavier Macià Costa (Universitat de Lleida), comptarà amb la participació de diferents  professors experts en la matèria, procedents de diferents universitats catalanes, com, Maria CampilloJosep Camps Francesc FoguetJordi Julià GarrigaMiquel Maria GibertJuanjo ManauSam Abrams i Sandro Machetti .

Dins del curs, i com a novetat, es representarà l’obra teatral La fam, de Joan Oliver (muntatge teatral d’Eduard Muntada). Aquesta obra ha estat produïda dins de l’organització del curs i estarà oberta a tothom.

El curs es celebrarà al Centre d’Interpretació del Front del Segre “Ermengol Piró” d’Alcoletge, des del dia 9 al 11 de juliol.

Avui, 5 de maig, s’obre el període d’inscripcions i el preu del curs és de 79’06 € pels estudiants de la UdL i 90 € per la resta.

La realització d’aquest curs per part dels universitaris de la UdL suposarà la convalidació de  2 crèdits de lliure elecció en els seus estudis.

Els veïns del municipi poden consultar bonificacions en el preu a la Regidoria de Cultura i Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Alcoletge, mitjançant el següent correu electrònic cultura@alcoletge.cat o bé, al Centre d’Interpretació del Front del Segre “Ermengol Piró” d’Alcoletge.

Per més informació: http://www.udl.es/serveis/estiu.htmlestiu@estiu.udl.cat, o bé al Centre d’Interpretació del Front del Segre “Ermengol Piró” d’Alcoletge.

PROGRAMA

L’inici de la Guerra Civil Espanyola suposa un capgirament radical de la situació cultural i literària del país. Els escriptors, com és lògic, i cadascú des de la seva posició estètica i ideològica, es veuen determinats pels esdeveniments i, consegüentment, també la seva activitat creadora. A grans trets, hi ha, entre els escriptors fidels a la República, bàsicament tres posicionaments: continuïtat, adequació a la nova realitat o delicat equilibri entre el compromís amb la realitat històrica i la voluntat de la qualitat artística. En tot cas, la producció literària del període, tot i els condicionants i les dificultats, és prou significativa i, en alguns casos, com el de la poesia, viu un moment de gran vitalitat i se li confereix, a més, una funció històrica sense precedents.

Aquest curs vol donar notícia de la situació cultural del període, de les plataformes literàries existents o de nova creació i de la diversitat de propostes que s’hi desplega, amb una atenció molt especial als textos produïts en aquests anys de contesa bèl·lica, des dels més circumstancials i circumstanciables i, doncs, d’urgència, a aquells que aspiren a atènyer, a pesar de les circumstàncies, un alt grau de qualitat literària.

9 de juliol, dimecres

09:30 –  10:00 h Inauguració del curs

10:00 –  11:30 h Escriptors catalans i compromís antifeixista (Maria Campillo)

12:00 – 14:00 h Narrativa de guerra. “Unitats de xoc” (Maria Campillo)

18:00 – 20:00 h Literatura de trinxera (Xavier Macià)

10 de juliol, dijous

09:00 – 10:30 h “Els pares dels soldats”, de J.B. Xuriguera (Josep Camps)

10:30 – 12:00 h Teatre en temps de guerra (Francesc Foguet)

12:15 – 14:15 h El combat del poeta: Màrius Torres (Jordi Julià)

16:00 – 18:00 h Joan Oliver a escena (Miquel M. Gibert)

21:00 – 22:30 h Estrena de l’obra de teatre La fam, de Joan Oliver (acte  obert a tothom)

11 de juliol, divendres

09:30 – 11:00 h Poesia de guerra: Machado, Hernández, Alberti (Juanjo Manau)

11:30 – 14:00 h Poesia de guerra: Arderiu, Bartra, Manent ( Sam Abrams)

16:30 – 18:00 h Cinema 1936-1939: Catalunya màrtir (Sandro Marchetti)

Compartir

Search

Publicacions relacionades

Visit

Alcoletge

No et perdis les novetats d’Alcoletge. Les últimes notícies de l’Alberg del Pelegrí, del Centre d’Interpretació de la Guerra Civil, dels nostres festivals…

Subscriu-te a la newsletter!