Centre d'Interpretació del Patrimoni de la Guerra Civil

FESTA MAJOR DE SETEMBRE DE 2022

Benvolgut, benvolguda, Com cada any, el tercer diumenge de setembre Alcoletge celebra la seva festa major d’estiu. Serà una festa major plena d’actes i activitats

Llegir

FESTA MAJOR DE SETEMBRE DE 2022

Benvolgut, benvolguda, Com cada any, el tercer diumenge de setembre Alcoletge celebra la seva festa major d’estiu. Serà una festa major plena d’actes i activitats

Llegir

Audiovisuals

Divulgació

Descobreix tots els misteris del centre
Anar-hi

Notícies i novetats

Viu el Centre!

Vols reviure la història?

El Centre d’Interpretació del Patrimoni de la Guerra Civil – Front del Segre es un referent en l’estudi i la interpretació de la Guerra Civil en terres de Lleida, l’únic centre d’interpretació del Front del Segre i epicentre de les accions per impulsar el coneixement del territori. Aquest equipament cultural està gestionat per l’Ajuntament d’Alcoletge.

El Centre d’Interpretació es dedica al foment del patrimoni documental, fotogràfic, arquitectònic i testimonial vinculat al Front del Segre. A través de l’exposició escenogràfica, amb el suport d’elements tecnològics i audiovisuals, mostra el llegat de la Guerra Civil.

Promou el patrimoni des d’una perspectiva didàctica, educativa i de recerca. Compta amb diverses sales d’exposició permanent i una sala d’exposicions temporals, i organitza cursos, conferències, taules rodones, i  seminaris. L’edifici que consta de tres plantes, dedica les dues primeres a acollir la part museística de la vida quotidiana del poble d’Alcoletge durant el Front del Segre, i la tercera planta acull l’Alberg del Pelegrí per acollir el flux de visitants que transiten pel Camí Català de Sant Jaume.  

Alguns dels elements expositius destacats són la reconstrucció de l’antiga escola republicana d’Alcoletge, destacant la figura de Fermí Palau, mestre durant uns anys de l’escola, i figura destacada del grup Batec, així com l’antic Forn de pa de l’any 1900, element patrimonial d’arquitectura rural.

El Centre d’Interpretació ofereix visites guiades als conjunts arqueològics de l’Observatori del Tossal dels Morts i el Tossal de la Nora, vestigis de l’arqueologia del conflicte de la Guerra Civil al territori. També disposa d’una biblioteca i d’una botiga.

El Centre d’Interpretació és de vital importància per la recuperació de la memòria històrica, la promoció cultural i turística del municipi. Així com l’eix vertebrador en la investigació, difusió i preservació del patrimoni històric i cultural d’Alcoletge.

La Botigueta

del centre

En la botiga del centre es poden adquirir diversos materials relacionats amb el Front del Segre i el patrimoni històric i cultural d’Alcoletge.

Hi trobareu tasses, samarretes, bosses, postals, DVD,  etc.

Algunes de les publicacions que tenim a la venda a la botiga són:

  • Llibres dels Certamens literaris de Cartes Epistolae sobre la Guerra Civil
  • Gertrúdix, Sebastián; Bernal Sergi. (2018). Els vaig prometre el mar. Ed. Gregal
  • Ibars, Teresa. (2019). Atles de l’oblit. Pagès editors. Lleida
  • Manau Flotats, Roger. (2017). Ruta literària perCatalunya. La Guerra Civil española a Catalunya narrada per Hemingway, Orwell, Dos Passos i Saint-Exupéry. Apostroph. Alcoletge.
  • Pinyol, Joan. (2019). Avi, et treuré d’aquí!. Saldonar.
  • Riart i Arnalot, Oriol. (2009). Itinerari d’una memòria enfrontada. Ed. Fonoll. Juneda.
  • Ribera Gabandé, Enric. (2013). Les cuines de les terres de Lleida. El Segrià. Ribera Rius. Lleida.
  • Rizos Jiménez, Carlos A. (2015). Noms de lloc i de casa d’Alcoletge. Alcoletge. Ajuntament d’Alcoletge.
  • Rubio Ruiz, Daniel. (2006). Alcoletge. Cossetània Edicions.
  • Rubio Ruiz, Daniel. (2011). Alcoletge, testimonis i vivències. Ajuntament d’Alcoletge.