Patrimoni

El municipi d’Alcoletge, es troba a la comarca del Segrià, a 9 km de Lleida. Te una extensió de 16 km2. Esta situat sobre les terrasses del marge esquerre del riu Segre.

S’aixequen diversos tossals típics d’aquestes contrades de Ponent, com el Tossal de la Nora, el Tossal dels Morts, el de les Forques i el de l’Agustinet. L’altitud mitjana del municipi es de 213 metres, sent el seu punt més elevat de 229 metres.

Els principals sectors productius d’Alcoletge, son el de serveis, l’agricultura, la industria i la construcció. Actualment té ubicades al municipi 152 empreses, destacant els sectors de comerç i serveis.

Arquitectura Bèlica

Gairebé a tots els pobles lleidatans, la Guerra Civil va deixar la seva empremta. L’àmbit de l’arqueologia, dedicada a la investigació dels conflictes armats al llarg de la historia, tant del context bèl·lic com de tots els aspectes que comporten, es l’anomenada Arqueologia del conflicte.

Entre l’abril de 1938 i el gener de 1939, es va establir la línia defensiva del Front del Segre. El municipi d’Alcoletge, situat en aquesta línia defensiva, va quedar sota el control dels militars republicans. Aprofitant el caràcter defensiu del Tossals, l’exèrcit republicà hi va construir una sèrie de fortificacions bèl·liques  per defensar el marge esquerra del riu Segre.

S’han identificat i localitzat al voltant de dues dotzenes de punts estratègics situats al vessant est de la carretera C-13  i al marge del riu Segre. Hi trobem trinxeres, nius de metralladora, búnquers i altres restes relacionades amb l’activitat bèl·lica. A Alcoletge, podem fer un itinerari per recorre els vestigis arquitectònics de la Guerra Civil.

Les fortificacions més destacades d’Alcoletge son les ubicades al Tossal dels Morts i al Tossal de la Nora.

Al Tossal dels Morts, el punt més elevat del municipi, les milícies republicanes van construir una sèrie de fortificacions bèl·liques, entre les que encara perduren un observatori, nius de metralladora, búnquers, i trinxeres.

L’Observatori era un indret protegit des d’on l’exèrcit republicà vigilava els moviments de les tropes enemigues. Es va construir en part aprofitant les restes dels murs de l’antic castell i del cementiri. El conjunt va ser destruït per les mateixes tropes republicanes en retirada l’any 1939. L’Ajuntament d’Alcoletge va promoure la seva restauració i adequació i actualment es poden realitzen visites guiades.

El Tossal de la Nora es altre de les ubicacions destacades del municipi, on localitzem vestigis de fortificacions. Un indret privilegiat ja que era fàcil de defensar i amb una visibilitat molt extensa de tot el territori. Perdura una línia de trinxeres excavades a terra, que recorren part del tossal en forma de ziga-zaga amb ubicacions on es situaven els tiradors. Des de l’Ajuntament es vol anar ampliant l’itinerari per les diverses fortificacions bèl·liques del municipi, per recuperar aquests espais de memòria i fer-los visitables.

Conjunt Arqueològic del Tossal dels Morts

Al cim daquest turó senlairava una torre dèpoca musulmana de la qual només resta un petit fragment de mur. Al segle XIX es va construir un cementiri vigent vers principis del segle XX. El 1938 els republicans excavaren una xarxa de trinxeres i fortificacions que han estat restaurades en successives campanyes, i un accés amb esglaons de fusta per la vessant est. Des daquest lloc es divisa una bonica panoràmica del Segrià, la Noguera i l'Urgell.

Amfiteatre - Mirador

Al Tossal dels Morts l’any 2014 es va habilitar un espai mirador que ofereix unes vistes excepcionals sobre la ciutat de Lleida i els pobles de la plana. La vista permet entendre la importància estratègica que ha tingut al llarg del temps la població d’Alcoletge. L’amfiteatre descobert és un dels espais emblemàtics del municipi, com a epicentre de les activitats culturals i socials del poble.

Conjunt arqueològic Tossal de la Nora

El tossal de la Nora es l’altre tossal emblemàtic del municipi. Ubicat entre la població d’Alcoletge i Vilanova de la Barca, amaga molta història. Avui en dia podem visitar algunes de les seves restes arqueològiques.
Al igual que el Tossal dels Morts, la panoràmica que tenim des de dalt del tossal es impressionant, amb les serres del Montroig i la serra del Montsec al nord, la plana de Lleida al sud, al oest el riu Segre i la plana del Segrià, i al est, el pla d’Urgell.
Les primeres evidències que tenim de ocupacions humanes al tossal de la Nora son les que corresponen al període prehistòric d’època del Bronze. Alguns dels materials que apareixen en superfície pertanyen a fragments ceràmics fets a mà, destrals de pedra, i utensilis de sílex.

El Tossal de la Nora, sembla ser que va ser escenari d’alguns dels episodis bèl·lics de la Batalla de Ilerda, per part dels aliats de Pompeu Magne; Afrani i Petreu, contra Juli Cèsar en el context de la Segona Guerra Civil romana, a l’any 49 a.n.e.,
D’època de l’al-Àndalus, dels segles VIII al XI, al tossal de la Nora també consten referències de vestigis andalusins, com el fet que rep el seu nom de la sínia que hi hauria.
Altres dels elements patrimonials que destaquen del conjunt arqueològic del Tossal de la Nora, es una necròpolis de sis tombes excavades a la roca, orientades a l’est, segurament, atribuïbles a l’època feudal cristiana dels segles XII-XIII.
Durant les batalles del Front del Segre a la Guerra Civil, el Tossal de la Nora, esdevingué part del front republicà. L’exèrcit republicà van aprofitar el caràcter defensiu del tossal per construir fortificacions bèl·liques, igual que va succeir al tossal dels Morts i al de les Forques.
L’element del patrimoni històric que avui en dia es visible es la línia de trinxera amb forma de ziga-zaga que es localitza a la part superior del tossal. A diverses localitzacions del Tossal de la Nora també s’identifiquen diversos nius de metralladora. Aquestes construccions bèl·liques tenien la funció de contenció de l’avanç de les tropes dels revoltats.

Església parroquial de Sant Miquel Arcàngel

Aixecada aproximadament el 1.765. És un bon exemple de l'arquitectura barroca del segle XVIII. Presenta una façana amb elements propis daquest estil com rocalles, volutes, àmplies cornises i un parell de columnes sobre pòdium. A l'interior trobem tres naus amb voltes daresta i llunetes, creuer amb cúpula central i presbiteri de planta rectangular.

EL CIPGC

El Centre d’Interpretació del Patrimoni de la Guerra Civil – Front del Segre es un referent en l’estudi i la interpretació de la Guerra Civil en terres de Lleida, l’únic centre d’interpretació del Front del Segre i epicentre de les accions per impulsar el coneixement del territori. Aquest equipament cultural està gestionat per l’Ajuntament d’Alcoletge.

Altres punts d'interés

Pont de la sèquia de Fontanet, un pont del segle XVIII Fou traslladat de la sèquia a la rotonda del carrer de la Nora i avinguda de Bellvís. Es va desmuntar pedra per pedra sobre una carcassa de fusta i es va tornar a posar de la mateixa manera a la rotonda.